08. decembar 2018.

 
 
Mando Diao
Hala sportova "Ranko Žeravica", Novi Beograd
07. decembar 2018.

 
  Dugo očekivani nastup švedske alternativne rock grupe Mando Diao napokon se odigrao sinoć u Hali sportova "Ranko Žeravica" na Novom Beogradu.

Mando Diao su se pojavili 1999. godine na rock sceni i do danas su objavili 8 studijskih albuma. Njihova muzika, koja predstavlja mix garažnog roka, popa, sinti i indi zvuka je naišla na veoma dobrar odjek kod publike na internacionalnom nivou. CD „Give Me Fire!“ iz 2009. godine doneo je pesme kao što su „Dance With Somebody“ i „Gloria“, koji su bili veliki hitovi na ovim prostorima. Njihov prvi dolazak u Srbiju 2010. godine, na novosadski EXIT festival, odlično je ocenjen od strane onih koji su prisustvovali koncertu.



Konačno došlo je vreme i za prvi veliki beogradski nastup. Ni poprilično sumorno vreme nije moglo odgovoriti poklonike grupe da se pojave na koncertu koji je deo turneje nazvane "Good Times" po poslednjem albumu iz 2017. godine. Svi prisutni dobili su dobru zabavu i kvalitetno provedeno vreme sa energičnim Šveđanima.



Kombinujući kompozicije sa albuma "Good Times" i starije naslove, grupa predvođena pevačem Bjornom je hrabro i energično krenula sa nastupom i predstavila se u odličnom izdanju. Visoko energična svirka švedskog kvinteta zapalila je halu. Pesmama
"They got nothing on me", "Gloria", "Mr. Moon" prošetali su kroz svoju karijeru.



Pevač Bjorn je bio vizuelni ali i vokalni centar nastupa, a u pojedinim numerama svirao je i gitaru. I ostali članovi grupe su dali svoj veliki doprinos samom nastupu. Publika je odlično reagovala na isporučenu muziku i energiju sa scene. Od tapšanja, skandiranja, pevanja tekstova većine pesama svih 90 minuta verni fanovi su ispratili ceo nastup.



Ređale su se: "How We Walk", "Voices on the Radio", "He Can't Control You"
"San Francisco Bay", "Down in the Past", "Dancing All the Way to Hell", One Two Three", "Shake".



Posle zvaničnog dela na veliko skandiranje publike izašao je Bjorn i svirajući gitaru izveo predivnu baladu "Ochrasy". Nakon nje vratili su se i ostali članovi grupe i izveli "Long Before Rock roll", i za sam kraj nastupa najveći hit grupe "Dance with Somebody".



Nakon nastupa najvatreniji fanovi dobili su na pokon trzalice i bubnjarske palice. Po reakcijama publike može se zaključiti da su Mando Diao ispunili a u nekim trenucima i premašili očekivanja. Moram spomenuti i dobre predgrupe Dingospo Dali i Herz, koje ćemo sigurno još čuti. Vidimo se sledeći put.


tekst - slobodan vlaketić
fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti


Gile & Magic Bush
Dom omladine Beograda
09.03.2018.




Eva Braun
SubBeerni Centar, Beograd
31.03.2018.




"Hajde sanjaj me, sanjaj"
Sava Centar
10.05.2018.




Yo La Tengo
Dom omladine Beograda
12.05.2018.




Body Count
SKC Beograd
18.06.2018




Bryan Ferry
Štark Arena
07.09.2018.




The Handsome Family
Dom omladine Beograda
17.10.2018.




34. Beogradski Jazz Festival
Dom omladine Beograda / Kombank dvorana
25 - 29. oktobar 2018.




Vasil Bisera Gabi Matija
Kombank dvorana
17.11.2018.




Neno Belan & Fiumens
sviraju pesme grupe Đavoli

Dom omladine Beograd
22.11.2018.




E-Play
Dom omladine Beograda
24.11.2018.




Kralj Čačka
Dom omladine Beograd
01.12.2018